Vårt formål Hva kan jeg tjene på det? Plattformen vår Inspirasjon Kontakt
Bli en partner
Logg inn
Back
Blogg 19 mar 2023

Madaster Foundation styrker sitt nærvær

Madaster Foundation støtter og veileder den internasjonale utrulleringen av Madaster plattformen. Formålet til stiftelsen er å virke for og å fremme en sirkulær økonomi generelt, og spesielt bruken av materialpass. 
Siden starten på året har Madaster Foundation styrket sitt nærvær i Nederland og Tyskland. Joris Hillebrand begynte som direktør i globale Madaster Foundation og Gerhard Feldmeyer begynte som representant for stiftelsen i Tyskland. Vi har snakket med Joris Hillebrand og Gerhard Feldmeyer for å bli bedre kjent med dem og stiftelsen.  

Fremmer sirkulær økonomi gjennom materialpass

Hillebrand: ‘Madaster Foundation ser jorden som et lukket system hvor det ikke burde finnes avfall. Gjennom å registrere og dokumentere produkter og materialer i det bygde miljø, slik det gjøres i Madaster plattformen, får de en identitet og forhindrer at materialene ender opp deponi.’ Feldmeyer sier at han opplevde dette for første gang med prosjektet The Cradle i Düsseldorf. ‘Rundt 2020 planla vi utbyggingen av et kontorbygg inspirert av Cradle to Cradleprinsipper. Mye data om materialer og produkter ble dokumentert i et materialpass slik at de kan forbli tilgjengelige gjennom hele livsløpet til bygget. The Cradle er registrert i Madaster plattformen, til fordel for byggeieren og for tilgjengeligheten av ressursene i fremtiden.’ 

Hvem utvikler Madaster Plattformen? 

Hillebrand forklarer at bedrifter kan utvikle og bruke Madaster Plattformen med tillatelse fra Madaster Foundation, dog ikke uten tilsynskrav. Stiftelsen eier navnerettighetene til Madaster. For å sikre datatilgjengeligheten er bruken avhengig av vilkår for service, overholdelse av forretningsregler og finansiell stabilitet. Lisensen stiller krav til at all metadata fra plattformen må bidra til samfunnsverdi. Madaster Foundation har ansvar for oversyn av riktig lisensbruk og har fokus på personvern og datasikkerhet.’

Hva er din rolle i Madaster Foundation?

Hillebrand forklarer hvordan han har det operative ansvaret som direktør i Madaster Foundation. Et styre med tilsynsansvar sørger for korrekt utførelse og for den strategiske retningen for stiftelsen. Hillebrands posisjon består av tre grunnpilarer. ‘Den første handler om å holde orden: å fasilitere styrelsemøter samt ivareta stiftelsens lovpålagte krav om publisering av årsrapport og -regnskap. Dessuten inkluderer denne pilaren oversyn med de generelle vilkårene for å bruke Madaster-navnet av Madaster Services. Den andre pilaren er å initiere, fasilitere og delta i forsknings- og/eller pilotprosjekt på temaet sirkularitet og materialpass. Den tredje pilaren er å fremme bruken av materialpass gjennom å delta i offentlige debatter samt overvåke og påvirke regelverket for bruken av materialpass.’  Som representant for Madaster Foundation i Tyskland, kommer Feldmeyer til å bidra til relevante strategiske temaer innenfor hans ekspertise. Hans lange erfaring av storskalige byggeposjekt vil telle godt med. ‘Fordi jeg har over 30 års markedskjennskap, kommer jeg til å bidra med feedback fra relevante aktører. Jeg planlegger å oppsøke nye potensielle brukere og partnere til Madaster Tyskland. Fremover håper jeg å kunne delta i relevante arrangement for å promotere Madaster.’ 

Hvorfor bestemte du deg for å jobbe for Madaster Foundation? 

Feldmeyer ble entusiastisk allerede første gang han hørte om Madasters visjon og fremgangsmåte. Men for Hillebrand var historien til Madaster ukjent. Hillebrand: ‘Jeg ble kontaktet av Martijn Oostenrijk og Pablo van den Bosch, styremedlemmer i Madaster Services. Vi hadde jobbet sammen tidligere i karrieren som konsulenter for finansinstitusjoner. Jeg jobbet mye innen området finansregulering. De var på jakt etter noen til å lede stiftelsen med en forståelse av både forretningstjenester og finans, med kunnskap om lovgivende prosesser i Europa og med en tilknytning til universitet og forskning. Det gjorde at min doktorgrad i datavitenskap var en fordel, men jeg hadde ikke hørt om Madaster før. Jeg bestemte meg for å lese boken Material Matters og ble inspirert. Jeg er overbevist om at materialpass er et kraftfullt verktøy for finansinstitusjoner for å overvåke karbonavtrykket i balanseregnskapet. Men jeg har ennå ikke sett noen banker som bruker det i stor skala. Tanken på å være en del av denne historien og bidra til å formidle budskapet tiltaler meg. 

Hva er dine ambisjoner for Madaster Foundation? 

Både Feldmeyer og Hillebrand er overbeviste om at et materialregister som Madaster bør vokse naturlig. Feldmeyer: ‘Det som Madaster har oppnådd siden lanseringen i Tyskland i 2021 er virkelig imponerende. Men dette er bare begynnelsen. Mange faktorer påvirker utviklingstakten, så som økt bevissthet i samfunnet, kommende regelverk om ESG, EU Taxonomy og nasjonale og lokale bærekraftsmål.’  ‘Det overordnete målet er selvfølgelig obligatorisk bruk av materialpass i alle relevante sektorer i hele EU,’ fastslår Hillebrand, ‘men det er ikke den eneste måten for å oppnå våre mål. Bruken av materialpass har klare fordeler for byggeselskaper og eiendomseiere. Materialpass gir innsikt om finansiell restverdi for brukte materialer, mengden innebygget karbon og graden av sirkularitet. Denne innsikten bidrar til å overholde sirkularitetsrelaterte lover og regler. Derfor er det vel så viktig å dele denne kunnskapen, å overbevise industrien om å begynne å jobbe med materialpass og tilrettelegge for pilotprosjekt.’  Besøk nettsiden til Madaster Foundation for ytterligere informasjon.  

Bli en frontløper idag og skap verdi

Lær om plattformen vår

Kom igang med Madaster og registrer deg som partner og/eller velg et abonnement

Madaster platform

1

Steg 1

 • Partnermodell

  I vår partnermodell inngår opplæring, støtte og trening, og den gir deg tilgang til vårt digitale og sirkulære nettverk med felles markedsføring og aktiviteter.

 • Abonnementsmodell

  Du får tilgang til plattformen gjennom et Abonnement. Velg “Start registrering” -knappen under. For ytterligere informasjon og tilpassete tilbud, vennligst kontakt oss.

 • Demo

  Be om en demo for å bli kjent med plattformen vår.

 • I vår partnermodell inngår opplæring, støtte og trening, og den gir deg tilgang til vårt digitale og sirkulære nettverk med felles markedsføring og aktiviteter.
 • Du får tilgang til plattformen gjennom et Abonnement. Velg “Start registrering” -knappen under. For ytterligere informasjon og tilpassete tilbud, vennligst kontakt oss.
 • Be om en demo for å bli kjent med plattformen vår.
2

Steg 2

 • Basic

  Bruker 1

  Objekt 1

  Introduksjon 1,5 timer

  Support Basic

  Markedsføring Basic

  Delta i nettverk Ja

  Kr 35.000 / år *

 • Extra

  Bruker 1

  Objekt 1

  Introduksjon 1,5 timer

  Support Extra

  Markedsføring Extra

  Delta i nettverk Ja

  Kr 55.000 / år *

 • Premium

  Bruker 1

  Objekt 1

  Introduksjon 1,5 timer

  Support Premium

  Opplæring Premium

  Markedsføring Premium

  Kundeevent 1

  Delta i nettverk Ja

  Kr 90.000 / år *

 • Kr 35.000 / år *

 • Kr 55.000 / år *

 • Kr 90.000 / år *

 • Virksomheter

  Anbefalt for de som på egen hånd ønsker å starte direkte med opplastingen og har gjort seg kjent med bruksområdet for Madaster og materialpass. I abonnementet inngår 1 bruker og 1 objekt, samt tilgang til digital instruksjon og dokumentasjon.

  Kr 10.000 / år *

 • Produsenter

  Produsenter og leverandører kan registrere sin produktportefølje i Madaster. Registreringen er gratis, hvis produktdataen kan brukes av og deles med alle brukere. For tilgang til tilleggsytelser kreves et abonnement, eller partnerskap.

  Kr 0 / år *

 • Anbefalt for de som på egen hånd ønsker å starte direkte med opplastingen og har gjort seg kjent med bruksområdet for Madaster og materialpass. I abonnementet inngår 1 bruker og 1 objekt, samt tilgang til digital instruksjon og dokumentasjon.

  Kr 10.000 / år *

 • Produsenter og leverandører kan registrere sin produktportefølje i Madaster. Registreringen er gratis, hvis produktdataen kan brukes av og deles med alle brukere. For tilgang til tilleggsytelser kreves et abonnement, eller partnerskap.

  Kr 0 / år *

Kontakt oss direkte

+47 959 19 625
Mandag – Fredag, 08:30 – 18:00

info@madaster.no

Madaster Services Norway AS
Karenslyst allé 9B
0278 Oslo
Norge

Hva kan jeg tjene på det?

Se alt

Fordeler fra verden rundt oss

madaster-image
05-09-2023 Nyheter

Madaster launches in the United Kingdom

Les mer
madaster-image
09-06-2023 Blogg

Madasters innlemmelse av CRREM for rapportering av livsløpsutslipp

Les mer
madaster-image
15-05-2023 Prosjekter

Data for sirkularitet

Les mer

Where are you located?