Vårt formål Hva kan jeg tjene på det? Plattformen vår Inspirasjon Kontakt
Bli en partner
Logg inn
Back
Pressemelding 8 may 2023

Tvinn Solutions og Madaster inngår samarbeid som forenkler ombruk i prosjekteringsfasen

Tvinn Solutions og Madaster har inngått et samarbeid som forenkler og kvalitetssikrer ombruk av byggematerialer. Fremover kan en datadeling mellom løsningene gi et forbedret datagrunnlag og mer effektiv prosjektering med ombrukte materialer. 
– Sirkulærøkonomi er fremtiden, og samarbeidet mellom Tvinn Solution og Madaster gir stor nytteverdi i økosystemet for en sirkulær byggenæring, sier Marie Drange, administrerende direktør i Madaster Norge.    Madaster er det fremste digitale registeret for byggematerialer, og kombinerer data fra BIM, produktdata, miljødeklarasjoner og råvarepriser for å generere materialpass som gir byggematerialer en identitet. Plattformen tallfester også byggets karbonavtrykk, sirkularitet og økonomiske restverdi. Dette forenkler ombruk av byggematerialer, gir dokumentasjon for ulike miljøkrav, taksonomi og belønninger i BREEAM NOR 6.0.   Tvinn Solutions utvikler en digital plattform for formidling og prosjektering med ombruksvarer. Målet er å tilgjengeliggjøre ombruksdata fra ulike materialeiere, strukturert i en samlet plattform, noe som vil senke terskelen for å velge ombruk fremfor nye materialer.    – Vi beriker data fra ombrukskartlegging, digitaliserer de fysiske byggematerialene og gjør dem tilgjengelige for arkitekter som digitale tvillinger direkte i BIM.  Dette forenkler design- og prosjekteringsprosessen fra tidligfase til ferdig bygg, forteller Brede Stokland, Arkitekt og daglig leder i Tvinn Solutions.    Samarbeidet sikrer bedre kvalitet i datagrunnlaget i prosjekteringsfasen av bygg, og forenkler ombruk og samhandling i økosystemet. BIM-definerte objekter fra Tvinn Solutions kan lastes opp i Madaster med data som trengs for analyser og dokumentasjon av sirkularitet og klimafotavtrykk.   Dette vil bidra til å redusere avfall, stimulere sirkulært design og økt ombruk.  

Ombruk krever standardisering og digitalisering  

– Inndata må standardiseres og være maskinlesbare. Vi vil hjelpe kundene våre med å håndtere ombruk av byggematerialer gjennom hele prosjekteringsperioden, slik at de kan nå sine miljøambisjoner på en mer effektiv måte, sier Stokland hos Tvinn Solutions.    Drange er helt enig.   – Standardisering av ombruksdata er avgjørende for effektiv materialombruk, og viktig for å oppnå en sirkulær byggenæring. Digitalisering krever en felles innsats, og jeg er glad for at vi i bransjen kan samle oss for å se det store bildet og løse utfordringene sammen, sier Drange.  

Må levere på klima- og miljømål

EU definerer ombruk som en hovedstrategi for å redusere utslipp. 1. juli i 2023 blir det innført krav om å kartlegge materialer i bygg som rives som egner seg for ombruk. Bakgrunnen er at om lag 15 prosent av klimagassutslippene i Norge stammer fra byggenæringen. Næringen er den største avfallskilden i landet og krav til tiltak for byggenæringen er derfor viktig for at Norge skal nå klima- og miljømålene i Parisavtalen. I dag er Norge kun 2,4 prosent sirkulært, i følge Cicularity Gap Report Norway. Det vil si at det er stort potensial for en mer sirkulær byggenæring.    – Vi må endre kursen, og ombruk av byggematerialer en nøkkel for å lykkes med klima- og miljømål.    I Tvinn Solutions er de opptatt av å bygge ned barrierene som bremser for en mer sirkulær byggenæring.   – Vår løsning er en direkte kobling mellom kartleggingen og uthenting av ombrukbare materialer – og prosjekteringen av nye bygg. Dersom det er usikkerhet knyttet til tilgjengelighet, reservering og gjennomførbarhet kan det resultere i færre ombruksprosjekter og økte kostnader, understreker Stokland.   

I gang med pilotprosjekt

Denne våren har Tvinn Solutions inngått et pilotprosjekt med Oslobygg KF, med mål om å effektivt kunne «BIM’ifisere» store deler av kommunens kartlagte beholdning, som senere kan deles på tvers av pågående prosjekt.  – Vi utvikler nå algoritmer som automatisk genererer BIM-objekter fra foreliggende ombrukskartlegginger. De digitale tvillingene blir tilgjengeliggjort i vår plug-in til Revit, som muliggjør at arkitekter kan få tilgang til og designe med store mengder ombruksdata fra ulike donorbygg internt i Oslo kommune, forteller Stokland.   Erfaringer herfra vil tas med inn i samarbeidet mellom Tvinn Solutions og Madaster.  

Bli en frontløper idag og skap verdi

Lær om plattformen vår

Kom igang med Madaster og registrer deg som partner og/eller velg et abonnement

Madaster platform

1

Steg 1

 • Partnermodell

  I vår partnermodell inngår opplæring, støtte og trening, og den gir deg tilgang til vårt digitale og sirkulære nettverk med felles markedsføring og aktiviteter.

 • Abonnementsmodell

  Du får tilgang til plattformen gjennom et Abonnement. Velg “Start registrering” -knappen under. For ytterligere informasjon og tilpassete tilbud, vennligst kontakt oss.

 • Demo

  Be om en demo for å bli kjent med plattformen vår.

 • I vår partnermodell inngår opplæring, støtte og trening, og den gir deg tilgang til vårt digitale og sirkulære nettverk med felles markedsføring og aktiviteter.
 • Du får tilgang til plattformen gjennom et Abonnement. Velg “Start registrering” -knappen under. For ytterligere informasjon og tilpassete tilbud, vennligst kontakt oss.
 • Be om en demo for å bli kjent med plattformen vår.
2

Steg 2

 • Basic

  Bruker 1

  Objekt 1

  Introduksjon 1,5 timer

  Support Basic

  Markedsføring Basic

  Delta i nettverk Ja

  Kr 35.000 / år *

 • Extra

  Bruker 1

  Objekt 1

  Introduksjon 1,5 timer

  Support Extra

  Markedsføring Extra

  Delta i nettverk Ja

  Kr 55.000 / år *

 • Premium

  Bruker 1

  Objekt 1

  Introduksjon 1,5 timer

  Support Premium

  Opplæring Premium

  Markedsføring Premium

  Kundeevent 1

  Delta i nettverk Ja

  Kr 90.000 / år *

 • Kr 35.000 / år *

 • Kr 55.000 / år *

 • Kr 90.000 / år *

 • Virksomheter

  Anbefalt for de som på egen hånd ønsker å starte direkte med opplastingen og har gjort seg kjent med bruksområdet for Madaster og materialpass. I abonnementet inngår 1 bruker og 1 objekt, samt tilgang til digital instruksjon og dokumentasjon.

  Kr 10.000 / år *

 • Produsenter

  Produsenter og leverandører kan registrere sin produktportefølje i Madaster. Registreringen er gratis, hvis produktdataen kan brukes av og deles med alle brukere. For tilgang til tilleggsytelser kreves et abonnement, eller partnerskap.

  Kr 0 / år *

 • Anbefalt for de som på egen hånd ønsker å starte direkte med opplastingen og har gjort seg kjent med bruksområdet for Madaster og materialpass. I abonnementet inngår 1 bruker og 1 objekt, samt tilgang til digital instruksjon og dokumentasjon.

  Kr 10.000 / år *

 • Produsenter og leverandører kan registrere sin produktportefølje i Madaster. Registreringen er gratis, hvis produktdataen kan brukes av og deles med alle brukere. For tilgang til tilleggsytelser kreves et abonnement, eller partnerskap.

  Kr 0 / år *

Kontakt oss direkte

+47 959 19 625
Mandag – Fredag, 08:30 – 18:00

info@madaster.no

Madaster Services Norway AS
Karenslyst allé 9B
0278 Oslo
Norge

Hva kan jeg tjene på det?

Se alt

Fordeler fra verden rundt oss

madaster-image
05-09-2023 Nyheter

Madaster launches in the United Kingdom

Les mer
madaster-image
09-06-2023 Blogg

Madasters innlemmelse av CRREM for rapportering av livsløpsutslipp

Les mer
madaster-image
15-05-2023 Prosjekter

Data for sirkularitet

Les mer

Where are you located?