Vårt formål Hva kan jeg tjene på det? Plattformen vår Inspirasjon Kontakt
Bli en partner
Logg inn
Back
Nyheter 10 may 2021

Sirkulærøkonomi som en modell for fremtiden

Sirkulærøkonomi som en modell for fremtiden

Forfatter: Patrick Bergmann, administrerende direktør Madaster Tyskland

“Sirkulær økonomi som en modell for fremtiden”

Jeg ville ha lagt ut denne uttalelsen tilbake i 2011. Da fullførte jeg en mastergrad ved Wageningen University i Nederland og jobbet mye med å avslutte materialkretsløp innen bygging og byplanlegging. Dessverre var temaet bare for de spesielt interesserte den gangen. Siden har vi i Europa blitt mer bevisst på bærekraftsproblemer, og Europakommisjonens Green Deal identifiserer sirkulærøkonomi som en av hjørnesteinene for å lykkes med å bli et nullutslippssamfunn. Betydningen av sirkulærøkonomi øker stadig.

I dag er det etter min mening det perfekte tidspunktet å tenke og implementere sirkulær økonomi, også i byggebransjen. Beslutningen om å etablere Madaster i Tyskland, med sitt digitale materialregister, var derfor relativt enkel.

Madaster kombinerer ulike aspekter som har vært viktige for meg og inspirert meg; Bygg, miljø, innovasjon og data.

KONSTRUKSJON

De første byggene mine ble opprettet i sandkassen nær Bodensee, eller på stranden i Toscana. Bygninger var – og er, fascinerende for meg. Deres levetid, de enorme mengder ressurser som går med, og muligheten for å fremme eller hindre sosial interaksjon.

MILJØ

Betydningen av miljøet, menneskers rolle og deres innvirkning på miljøet opptok meg mer og mer under studiene. Det førte til en mastergrad i Urban Management & Environmental Economics ved Wageningen University i Nederland. Det var klart at dette kommer til å være et sentralt spørsmål i fremtiden, og at hver enkelt er en del av dette systemet og bidrar til løsningen.

INNOVASJON

Jeg var hovedsakelig involvert i innovasjon og materialer i løpet av min tid som forskningsassistent ved TU Dresden. Prosjektet “Carbon Concrete Composite” handlet om å erstatte armering av stål med karbonfibre i betong, og slik muliggjøre en slankere og mer ressurseffektiv konstruksjon. I tillegg til den økonomiske og økologiske evalueringen av det nye materialet, fokuserte jeg på dekonstruksjon og gjenvinning.
For meg har det alltid vært viktig å tenke på ting helhetlig – gjennom hele livssyklusen. Samtidig ble problemets kompleksitet åpenbar: Hvordan kastes karbonfibre? Oppveier fordelene med slank konstruksjon ulempene ved produksjon av karbonfibre? Hvilke justeringer må gjøres i lagrings- og byggeprosesser for å forankre innovasjonen i markedet?

DATA

I løpet av min tid hos PwC innen verdifastsettelse av eiendom og virksomhet spilte data en sentral rolle. Hver verdisetting av bygg er basert på data. Videre får emnene Big Data eller Data & Analytics stadig større betydning og muliggjør ny innsikt. Samtidig er det viktig for meg at datasikkerhet og transparens ikke blir neglisjert i bruken.

Madaster gir materialer en identitet og gjør dem dermed tilgjengelige i det uendelige. Ideen er like enkel som den er utfordrende. Madaster tilbyr eiendomseiere og andre interessenter muligheten til å lagre, administrere, berike og dele data om eiendommene deres. For meg er dette den sentrale måten å bryte den lineære økonomiske modellen, dempe det enorme ressursforbruket og garantere fremtidige generasjoner en levestandard som vi har i dag.

Tilpasning og optimalisering innenfor den gamle, lineære økonomiske modellen er ingen løsning!

Bli en frontløper idag og skap verdi

Lær om plattformen vår

Kom igang med Madaster og registrer deg som partner og/eller velg et abonnement

Madaster platform

1

Steg 1

 • Partnermodell

  I vår partnermodell inngår opplæring, støtte og trening, og den gir deg tilgang til vårt digitale og sirkulære nettverk med felles markedsføring og aktiviteter.

 • Abonnementsmodell

  Du får tilgang til plattformen gjennom et Abonnement. Velg “Start registrering” -knappen under. For ytterligere informasjon og tilpassete tilbud, vennligst kontakt oss.

 • Demo

  Be om en demo for å bli kjent med plattformen vår.

 • I vår partnermodell inngår opplæring, støtte og trening, og den gir deg tilgang til vårt digitale og sirkulære nettverk med felles markedsføring og aktiviteter.
 • Du får tilgang til plattformen gjennom et Abonnement. Velg “Start registrering” -knappen under. For ytterligere informasjon og tilpassete tilbud, vennligst kontakt oss.
 • Be om en demo for å bli kjent med plattformen vår.
2

Steg 2

 • Basic

  Bruker 1

  Objekt 1

  Introduksjon 1,5 timer

  Support Basic

  Markedsføring Basic

  Delta i nettverk Ja

  Kr 35.000 / år *

 • Extra

  Bruker 1

  Objekt 1

  Introduksjon 1,5 timer

  Support Extra

  Markedsføring Extra

  Delta i nettverk Ja

  Kr 55.000 / år *

 • Premium

  Bruker 1

  Objekt 1

  Introduksjon 1,5 timer

  Support Premium

  Opplæring Premium

  Markedsføring Premium

  Kundeevent 1

  Delta i nettverk Ja

  Kr 90.000 / år *

 • Kr 35.000 / år *

 • Kr 55.000 / år *

 • Kr 90.000 / år *

 • Virksomheter

  Anbefalt for de som på egen hånd ønsker å starte direkte med opplastingen og har gjort seg kjent med bruksområdet for Madaster og materialpass. I abonnementet inngår 1 bruker og 1 objekt, samt tilgang til digital instruksjon og dokumentasjon.

  Kr 10.000 / år *

 • Produsenter

  Produsenter og leverandører kan registrere sin produktportefølje i Madaster. Registreringen er gratis, hvis produktdataen kan brukes av og deles med alle brukere. For tilgang til tilleggsytelser kreves et abonnement, eller partnerskap.

  Kr 0 / år *

 • Anbefalt for de som på egen hånd ønsker å starte direkte med opplastingen og har gjort seg kjent med bruksområdet for Madaster og materialpass. I abonnementet inngår 1 bruker og 1 objekt, samt tilgang til digital instruksjon og dokumentasjon.

  Kr 10.000 / år *

 • Produsenter og leverandører kan registrere sin produktportefølje i Madaster. Registreringen er gratis, hvis produktdataen kan brukes av og deles med alle brukere. For tilgang til tilleggsytelser kreves et abonnement, eller partnerskap.

  Kr 0 / år *

Kontakt oss direkte

+47 959 19 625
Mandag – Fredag, 08:30 – 18:00

info@madaster.no

Madaster Services Norway AS
Karenslyst allé 9B
0278 Oslo
Norge

Hva kan jeg tjene på det?

Se alt

Fordeler fra verden rundt oss

madaster-image
05-09-2023 Nyheter

Madaster launches in the United Kingdom

Les mer
madaster-image
09-06-2023 Blogg

Madasters innlemmelse av CRREM for rapportering av livsløpsutslipp

Les mer
madaster-image
15-05-2023 Prosjekter

Data for sirkularitet

Les mer

Where are you located?