Vårt formål Hva kan jeg tjene på det? Plattformen vår Inspirasjon Kontakt
Bli en partner
Logg inn
Back
Nyheter 10 may 2021

ARBEID MED MATERIALPASS

ARBEID MED MATERIALPASS

Den internasjonale korona-pandemien endrer markedsforholdene, også i byggenæringen. Å investere i utvikling av bærekraftige varer og tjenester er viktigere enn noensinne. Heldigvis hadde mange startet dette arbeidet i god tid før pandemien – delvis ansporet av behov for omstilling og utslippskutt for å redusere klimapåvirkning, og delvis på grunn nye regler i EU og Norge.

BPD Building Fund Property Development i Nederland formulerte allerede i 2018 en klar bærekraftsstrategi hvor de bestemte seg for å jobbe med prosjekter for økt bærekraft. Buitenoord i Wageningen er et slikt prosjekt med utvikling av 430 energieffektive boliger. Alle hjem bygges bærekraftig; uten gass, utstyrt med varmepumpe og utstyrt med et materialpass. Beboerne får vite nøyaktig hvilke materialer deres hjem er bygget av, og hva restverdien vil være i tilfelle gjenbruk. I fjor satte BPD seg målet om å forsyne 1000 nye hjem med et materialpass innen ett år.

HVA BETYR INNFØRING AV MATERIALPASS FOR ENTREPRENØRENE OG LEVERANDØR?

Det er leverandører av byggematerialer og tjenester i byggeprosesssen som forventes å registrere alt materialer og produktene i Madaster-plattformen som så genererer materialpass. Patrick den Boer, BIM-direktør i Trebbe, et byggefirmaet som er nær involvert i de fleste av BPDs bærekraftige prosjekter, har erfaring med omstillingen til en mer sirkulær byggepraksis og materialpass. I sin rolle forvalter han alle BIM-avtaler fra A til Å, og er også involvert i modellutvikling i samarbeid med underleverandørene. Han er involvert i å realisere energi-effektive hjem som en del av bærekraftige byggeprosjekter.

ER ENERGI-EFFEKTIVE HJEM SVARET TIL KLIMAKRISEN OG RESSURSKNAPPEN VI STÅR TIL?

Absolutt, dette er for eksempel relatert til produksjonsmetoder og transport i forbindelse med bygging. Prefab krever for eksempel at færre mennesker er til stede på en byggeplass og det reduserer derfor pendlertrafikk. Det er også mye å hente med hensyn til samarbeid med andre bransjer. Hva er for eksempel mulighetene i varmeutvikling? Vil dagens naturgassnett være egnet for nye utbygginger? Bevissthet spiller også en viktig rolle. Det at vi nå registrerer brukte materialer betyr også at vi håndterer dem mer bevisst.

HVA ER ET ENERGIEFFEKTIVT HUS?

Det er et hus som er selvforsynt med hensyn til energi, og som kan demonteres fullt ut; det vil si livssyklusbestandig. For eksempel, når vi finner en måte for bygninger å lagre energi på, kan vi begynne å vurdere hus som ikke lenger trenger å kobles til et strømnett fordi de vil være selvforsynende med energi.

I ARBEIDET MED Å FULLFØRE 430 HJEM MED MATERIALPASS, HVORDAN PÅVIRKER DET DITT ARBEIDET SOM BIM-DIREKTØR?

Når det gjelder arbeidet med materialpass, er ting ikke veldig annerledes enn vanlig, fordi det alltid er behov for informasjon. Det nye er imidlertid vårt tette samarbeid med BPD og Madaster, og å bringe forventninger og ambisjoner sammen. Som et byggefirma er Trebbe hovedsakelig fokusert på kort sikt, mens en områdeutvikler som BPD ser lenger inn i fremtiden; for eksempel ved å velge å registrere alt materialet som brukes. Dette krever en annen tankegang og medfører naturlig nok en endring i bevissthet. Ikke bare for oss, men i hele verdikjeden. Vi må spørre underleverandørene om materialene de bruker. Dette fører noen ganger til hyggelige overraskelser, for eksempel da vi oppdaget at en rekke av våre standardprodukter allerede ble produsert på en veldig bærekraftig og sirkulær måte.

ER DET IKKE MYE ARBEID HVIS ALLE MATERIALER, OGSÅ BRUKTE, MÅ REGISTRERES I MADASTER?

Systemet er utformet på en slik måte at dette krever svært liten innsats. I begynnelsen, fordi vi er konseptbyggere, betydde dette imidlertid at vi måtte bruke ganske lang tid på å sammenstille materialbiblioteket. Men etter det var over flyter dette fint.

Det er utrolig viktig å involvere flere produsenter og leverandører i å utvide biblioteket i Madaster. Til slutt vil dette resultere i et mer komplett og pålitelig bibliotek. Fra sin rolle i kjeden kan produsenter og leverandører gi mer og mer nøyaktig informasjon om brukte produkter og materialer – informasjon som ikke alltid er tilgjengelig for oss på Trebbe. Vi trenger virkelig å sende et tydelig signal til produsenter og leverandører om at slik informasjon er nødvendig. Både i dag og for fremtiden.

SAMARBEIDET MED BPD OG MADASTER OM MATERIALPASS ER EN LÆRINGSPROSESS. HVA ER DET VIKTIGSTE DU HØRER FRA SAMARBEIDSPARTNERE?

Entreprenører har et veldig praktisk syn, og når det gjelder å koble modeller og registrere data, vil de ha et pålitelig og velfungerende system. For å oppnå dette trenger vi hverandre, noe som krever ekstra innsats og generell bevissthet om at dette er fremtiden. Så lenge det ikke er obligatorisk å jobbe med et materialpass, kan områdeutviklere som BPD spille en viktig rolle i denne forbindelse. Ved å inkludere materialpasset i prosjektspesifikasjonene blir hele kjeden involvert. Det tvinger alle til å se mye mer kritisk på sine egne prosesser og langtidseffekter av disse.

TROR DU AT DET ER VIKTIG AT NYBYGG LEVERES MED MATERIALPASS?

Med tanke på fremtiden tror jeg det absolutt hjelper å ha innsikt i byggematerialene som er benyttes. Det som senere gjøres med den informasjonen, er hovedsakelig opp til vår egen sektor – både på kort og lang sikt. I tillegg betyr dagens boligmangel også at folk er spesielt fokusert på de økonomiske fordelene. Her kan utviklingen av attraktive finansieringsalternativer for kjøp og utvikling av bærekraftige hus utgjøre en forskjell.

HVA TROR DU VIL FORBEDRE REGISTRERINGSPROSESSEN OG DOKUMENTASJON AV BRUKTE MATERIALER?

Informasjon fra produsenter og leverandører er nødvendig for å lage et komplett og pålitelig register over materialer i Madaster. Dette krever en bevissthetsendring. BPDs innsats har ledet til at alle har en rolle å spille for å øke bærekraften innen byggenæringen. Som et resultat inkluderer Trebbe bærekraft som et fast punkt på dagsordenen i sine faste møter med våre partnere, slik at også de blir mer bevisste på sin del i denne prosessen. Tross alt er det behov for hele kjeden hvis vi skal gjøre store fremskritt mot en sirkulær byggenæring.

Bli en frontløper idag og skap verdi

Lær om plattformen vår

Kom igang med Madaster og registrer deg som partner og/eller velg et abonnement

Madaster platform

1

Steg 1

 • Partnermodell

  I vår partnermodell inngår opplæring, støtte og trening, og den gir deg tilgang til vårt digitale og sirkulære nettverk med felles markedsføring og aktiviteter.

 • Abonnementsmodell

  Du får tilgang til plattformen gjennom et Abonnement. Velg “Start registrering” -knappen under. For ytterligere informasjon og tilpassete tilbud, vennligst kontakt oss.

 • Demo

  Be om en demo for å bli kjent med plattformen vår.

 • I vår partnermodell inngår opplæring, støtte og trening, og den gir deg tilgang til vårt digitale og sirkulære nettverk med felles markedsføring og aktiviteter.
 • Du får tilgang til plattformen gjennom et Abonnement. Velg “Start registrering” -knappen under. For ytterligere informasjon og tilpassete tilbud, vennligst kontakt oss.
 • Be om en demo for å bli kjent med plattformen vår.
2

Steg 2

 • Basic

  Bruker 1

  Objekt 1

  Introduksjon 1,5 timer

  Support Basic

  Markedsføring Basic

  Delta i nettverk Ja

  Kr 35.000 / år *

 • Extra

  Bruker 1

  Objekt 1

  Introduksjon 1,5 timer

  Support Extra

  Markedsføring Extra

  Delta i nettverk Ja

  Kr 55.000 / år *

 • Premium

  Bruker 1

  Objekt 1

  Introduksjon 1,5 timer

  Support Premium

  Opplæring Premium

  Markedsføring Premium

  Kundeevent 1

  Delta i nettverk Ja

  Kr 90.000 / år *

 • Kr 35.000 / år *

 • Kr 55.000 / år *

 • Kr 90.000 / år *

 • Virksomheter

  Anbefalt for de som på egen hånd ønsker å starte direkte med opplastingen og har gjort seg kjent med bruksområdet for Madaster og materialpass. I abonnementet inngår 1 bruker og 1 objekt, samt tilgang til digital instruksjon og dokumentasjon.

  Kr 10.000 / år *

 • Produsenter

  Produsenter og leverandører kan registrere sin produktportefølje i Madaster. Registreringen er gratis, hvis produktdataen kan brukes av og deles med alle brukere. For tilgang til tilleggsytelser kreves et abonnement, eller partnerskap.

  Kr 0 / år *

 • Anbefalt for de som på egen hånd ønsker å starte direkte med opplastingen og har gjort seg kjent med bruksområdet for Madaster og materialpass. I abonnementet inngår 1 bruker og 1 objekt, samt tilgang til digital instruksjon og dokumentasjon.

  Kr 10.000 / år *

 • Produsenter og leverandører kan registrere sin produktportefølje i Madaster. Registreringen er gratis, hvis produktdataen kan brukes av og deles med alle brukere. For tilgang til tilleggsytelser kreves et abonnement, eller partnerskap.

  Kr 0 / år *

Kontakt oss direkte

+47 959 19 625
Mandag – Fredag, 08:30 – 18:00

info@madaster.no

Madaster Services Norway AS
Karenslyst allé 9B
0278 Oslo
Norge

Hva kan jeg tjene på det?

Se alt

Fordeler fra verden rundt oss

madaster-image
05-09-2023 Nyheter

Madaster launches in the United Kingdom

Les mer
madaster-image
09-06-2023 Blogg

Madasters innlemmelse av CRREM for rapportering av livsløpsutslipp

Les mer
madaster-image
15-05-2023 Prosjekter

Data for sirkularitet

Les mer

Where are you located?